Surat Lamaran Kerja Pabrik Berpengalaman Khusus

Dalam perjalanan kerjaya, ada kalanya seseorang itu ingin menukar laluan kerjaya atas pelbagai sebab. Ini lumrah, memandangkan kehendak setiap orang berbeza atau semudah fitrah manusia yang sentiasa ingin mencuba bidang lain. Malangnya, ramai yang tidak tahu menulis surat permohonan kerja apabila memohon pekerjaan yang berbeza latar belakang.

 

Tidak jarang, apabila pekerja yang mempunyai pengalaman kerja berbeza dengan bidang baru yang ingin ditangani menjadi masalah tersendiri. “Bagaimanakah saya membungkus permohonan yang boleh meyakinkan perekrut bahawa saya sebenarnya mampu melakukan kerja itu?

surat lamaran kerja pabrik

 

Seperti yang kita sedia maklum, surat permohonan kerja adalah perkara pertama yang dilihat oleh perekrut dalam permohonan kerja.

 

Jika anda salah seorang yang tertanya-tanya tentang perkara ini, surat permohonan kerja berikut akan memberikan contoh bagaimana untuk mula memohon jawatan jika anda mempunyai pengalaman kerja atau industri sebelum ini.

 

BACA : Contoh surat lamaran kerja pabrik

 

Cara Mencipta dan Contoh Surat Permohonan Kerja apabila Anda Mempunyai Latar Belakang Yang Berlainan

 

Jakarta, Mei 2016

 

Sayang.

 

Jabatan Sumber Manusia

 

PT. Bakat digital Indonesia

 

Jl. Tanjung Duren Raya no. Fifty one, Jakarta Barat

 

 

Anda dengan setia

 

Sehubungan dengan iklan jawatan kosong yang disiarkan di portal jobstreet.Com pada 29 Mei 2016, saya dengan ini menghantar surat iringan dan curriculum vitae (CV) kepada anda sebagai maklum balas terhadap iklan jawatan content author di bahagian portal on-line Talenta. .

 

Seperti yang ditunjukkan dalam CV saya, saya mempunyai 2 tahun pengalaman sebagai perekrut dalam syarikat teknologi. Walaupun iklan tersebut menyatakan salah satu syarat untuk jawatan tersebut ialah mempunyai pengalaman sebagai penulis dan ilmu HR, saya telah menerbitkan sebuah buku dengan kerjasama penerbit buku famous di Indonesia.

 

Dari pengalaman ini, anda dapat melihat bahawa saya mempunyai kebolehan menulis dan mempunyai pengetahuan tentang HR dan teknologi yang menjadi syarat untuk kekosongan jawatan.

 

Menyumbang kepada pembangunan teknologi dalam HR serta syarikat ini adalah peluang yang baik. Saya sentiasa terbuka menerima jemputan untuk temu duga, di mana anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang potensi saya.

 

Sila hubungi saya melalui + mengikut masa yang anda mahu.

 

Terima kasih atas perhatian dan kerjasama anda.

 

Anda dengan setia

 

Andre

 

Petua Terbaik untuk CV Anda

 

* Jangan lupa mata jualan

 

Seperti CV, surat lamaran hendaklah mengandungi sebab utama anda dipanggil untuk temu duga kerja.

 

Seperti yang ditunjukkan oleh contoh surat iringan di atas, walaupun pemohon mempunyai latar belakang yang berbeza, bakal pekerja juga boleh menjual pencapaian atau pengalaman yang tidak bersifat profesional tetapi masih relevan dengan jawatan yang dipohon.

 

Surat permohonan kerja di atas menunjukkan bahawa pemohon telah berjaya menggabungkan 3 kompetensi dan ilmu yang boleh dijadikan modal untuk memohon jawatan sebagai content creator di syarikat pembangunan aplikasi HR.

 

* Elakkan membuat surat permohonan kerja lebih daripada satu muka surat

 

Cara menulis surat lamaran kerja yang baik ialah surat yang pendek, padat, jelas, tetapi menarik dan relevan supaya menghormati pembaca. Sekiranya surat itu ditulis dalam badan e-mel, memadai surat itu terdiri daripada 3 perenggan: perenggan pembuka, isi utama dan penutup seperti yang dicontohkan dalam surat di atas.

 

* Mengakhiri huruf dengan ayat aktif

 

Penghujung surat juga penentu masa depan, sebaiknya jadikan penghujung surat sebagai “susulan” dan “memujuk” syarikat untuk menghubungi anda.

 

 

Contoh: Saya sentiasa terbuka menerima jemputan untuk temu duga, di mana anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang potensi saya. Sila hubungi saya melalui …– Dan di akhir ayat letakkan kenyataan Terima kasih atas perhatian dan kerjasama anda.

 

* Tandatangan surat permohonan

 

Menandatangani kenyataan yang dikeluarkan adalah salah satu etika dalam perniagaan. Begitu juga dengan membuat surat permohonan kerja. Jika menulis dalam badan e-mel, kita boleh menggunakan tandatangan digital yang boleh ditetapkan dan diubah suai dalam tetapan e-mel.

 

Begitulah cara membuat surat permohonan kerja yang mudah dan ringkas yang boleh anda salin. Jika anda telah dipanggil untuk temuduga, jangan lupa untuk bertanya bagaimana syarikat menguruskan kakitangan syarikat. Bagaimanakah cara kerja gaji, kehadiran dan semua pentadbiran dalam talian?

 

Malah, anda boleh mencadangkan idea menarik untuk syarikat jika anda belum mendigitalkan proses operasi perniagaan. Termasuk pentadbiran pekerja dalam talian melalui perisian Talenta HRIS yang mempunyai banyak ciri. Bermula daripada pengurusan kehadiran, sistem & aplikasi kehadiran pekerja dalam talian, aplikasi gaji & gaji, sistem faedah pekerja yang fleksibel, kepada aplikasi penilaian prestasi pekerja.